Van gojibessen tot hennepzaad: healthy is hot! (Maar werkt het ook echt?)

Eieren? Brood? In de supermarkt vind je echt niet meer alleen de standaard boodschappen, je ziet steeds vaker zogenaamde superfoods. Van gojibessen tot moerbeien en van tarwegras tot lijnzaad. Het moge duidelijk zijn: healthy is hot!

Om tegenwoordig mee te doen met de gezonde trends, drink je geen water, maar sleep je een pak kokoswater met je mee. En muesli in je yoghurt is zo passé, havermout is pas hip om mee te ontbijten. En als je het helemaal goed wil doen, gooi je er nog een handje chiazaad, gedroogde dadels en gezoete veenbessen door. Versgeperste smoothie van wortel, tarwegras en boerenkool erbij en je bent superverantwoord bezig!

Powerfood
Niet alleen bij het boodschappen doen kom je in aanraking met superfoods, ook in de media wordt er steeds vaker over bericht. Wat dacht je van foodgoeroe Rens Kroes, de zus van Doutzen. Zij schreef onlangs haar eerste boek: ‘Powerfood’. Een collega had ‘m meteen ingeslagen en vertelde enthousiast over het drankje met onder andere kamillethee, geelwortel en zwarte peper dat ze vorige avond had gemaakt. Rens raadt aan het te drinken voor je gaat slapen, en raad eens? Mijn collega had in lange tijd niet zo goed geslapen. Toeval?

Betalen, pannenkoek!
In het begin werden de powerfoods bejubeld en lagen we nog net niet massaal aan het infuus met smoothies en sapjes, de laatste tijd is er ook kritiek: superfoods zouden niet zo gezond zijn als op het etiket staat en het zou eerder een slimme marketingtruc zijn dan supergezond. En als je ziet wat je voor een gemiddeld pakje açaíbessen betaalt rollen je ogen zowat uit hun kassen. Of het waar is van die marketingtruc, geen idee, maar zeven euro voor een zakje witte moerbeien vind ik persoonlijk behoorlijk duur.

Probeer eens wat anders
Of de superfoods inderdaad zo super zijn blijft de vraag, maar het kan vast geen kwaad om in plaats van die zak bolognesechips eens wat boerenkoolchips te proberen. En die suikerrijke cruesli die je door je yoghurt doet kun je best een keer vervangen door havermout. Schepje honing erdoor, wat fruit en klaar. Je ziet vanzelf wel of het voor jou werkt en wat je wel en niet lekker vindt. En als die trends niet voor je zijn weggelegd is dat natuurlijk ook superfood, eh, goed.