Wat is er aan de hand, Laura? Word je gestalkt door Facebook, Laura?

Alles goed, Laura? Hoe voel je je, Laura? Wat is er aan de hand, Laura? Nee, ik zit niet in therapie, loop niet bij een psycholoog en voor degenen die het willen weten: het gaat prima met me, behalve dan dat ik word lastig gevallen door Facebook!

De fervente Facebook-gebruikers onder ons is het vast al opgevallen dat de social media-site sinds een tijdje is veranderd in een soort zielenknijper die alles van je wil weten. Waar is dat goed voor, vraag ik me af. Hiermee nodigt Facebook alleen maar uit om je relatieproblemen te delen of te melden als je buikgriep hebt. En nee, dat wil ik inderdaad van niemand weten.

Ik ben niet de enige die zich ergert aan de Facebook-vernieuwing, want veel van mijn Facebook-vrienden lieten in hun status weten er geen behoefte aan te hebben via Facebook over hun gemoedstoestand of problemen te praten.

En dat is logisch, want de meeste mensen delen het niet direct met hun Facebook-vrienden wanneer ze zich rot voelen, gedumpt zijn of als hun cavia is overleden. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk. Bovendien is Facebook geen persoon, en dat lijkt nu wel zo als het op zo’n directe manier tegen me praat en me zulke persoonlijke vragen stelt.

Facebook zou een voorbeeld kunnen nemen aan Twitter met haar droge verzoek om een “nieuwe tweet op te stellen”. Geen gedoe over gevoelens, problemen of andere heikele kwesties. Gewoon melden wat je te melden hebt en daarmee klaar.

Maar goed, Facebook, je vraagt me niet voor niets hoe ik me voel, dus vooruit dan maar. Als je het echt wil weten, Facebook: ik voel me nog een beetje moe van de afgelopen feestdagen en het daarmee gepaard gaande laat naar bed gaan. Verder gaat het eigenlijk best goed met me, dank je, hoewel ik er een beetje tegenop zie om vanaf maandag weer naar school te gaan en dus elke dag weer vroeg op te moeten staan. Verder heb ik een beetje last van buikpijn, maar echt een klein beetje maar hoor, dus niets om je zorgen over te maken. En wat er aan de hand is, oh ja, dat wilde je ook nog weten. Nou, nu je het toch zo ter sprake brengt… IK ERGER ME AAN JE, FACEBOOK! Ik wil niet dat je je bemoeit met mijn leven, want je bent gewoon een website en websites kunnen niet praten en hebben al helemaal niet het recht te weten hoe het met me gaat!

Waarom doe je zo Facebook? Wat is er aan de hand…

***
Behalve aan irritante vragen van Facebook ergert Laura zich ook aan mensen die vanzelfstandige naamwoorden werkwoorden maken en aan mensen die je nét op het verkeerde moment tegen komt.