Waarschuwing! Doe deze 5 dingen NIET tijdens de eerste kerst met je schoonfamilie

Met de feestdagen in aantocht is het goed om even een aantal dingen op een rijtje te zetten. Natuurlijk moeten er nog cadeautjes in huis worden gehaald en ook de surprises en gedichten moeten elk jaar op het laatste moment in elkaar worden geflanst. Vier je dit jaar voor het eerst kerst met de familie van je lief? Dan zijn er sowieso vijf dingen die je vooral NIET moet doen!

kurstmus

1. Sloof je niet te veel uit
Natuurlijk wil je een goede indruk maken op je nieuwe schoonfamilie, maar je moet je ook weer niet al te veel uitsloven. Sterker nog, mijn vriend heeft dit jaar expres een foeilelijke kersttrui gekocht om aan te trekken als we bij mijn familie langsgaan op eerste kerstdag, in plaats van een nette blouse met colbertje. En kom bijvoorbeeld ook niet met een pan soep aanzetten als je weet dat je schoonmoeder drie dagen geen daglicht heeft gezien omdat ze al die tijd in de keuken stond.

2. Koop niet te veel/te dure cadeaus
Doen jullie aan cadeaus onder de kerstboom? Leuk, maar besteed niet je hele maandsalaris aan presentjes voor neefjes of nichtjes die je nauwelijks kent.

Je bedoelt het natuurlijk goed, maar de familie van vriendlief ziet het misschien als een manier om je in de familie ‘in te kopen’. Plus, die kleine blagen zijn over een week toch al weer uitgekeken op jouw dure designerspeelgoed. Koop gewoon wat leuke dingen, desnoods samen met je vriend, zodat hij het meteen kan keuren.

En zeg nou zelf: jij wilt toch ook niet dat tante Truus straks met rode konen een spannend lingeriesetje uitpakt, omdat jij er met je hoofd even niet bij was?

3. Koop geen dure galajurk
Het is logisch dat je er juist met de feestdagen stralend uit wilt zien, maar neem het niet te letterlijk. Het is immers niet de bedoeling dat je er als een wandelende kerstbal bij loopt, toch?

Koop gewoon een mooie, feestelijke outfit of koop alleen een nieuw kledingstuk, bijvoorbeeld een jasje, en combineer dat met dingen die je nog in je kast hebt hangen. Hiermee voorkom je bovendien dat je te veel geld spendeert aan iets dat je maar één keer draagt.

4. De dag van tevoren niets eten
De gebraden kalkoen staat nog in de oven, maar jou loopt het water al in de mond en ook van de kerstchocolaatjes op tafel kun je maar met moeite afblijven. De reden? Je hebt de vorige dag niets gegeten om de volgende dag zo veel mogelijk naar binnen te kunnen schuiven.

Natuurlijk draaien de kerstdagen voor een groot deel om lekker eten, maar vergeet niet dat je bij je (nieuwe!) schoonfamilie zit. Waar je thuis gewend bent om alles naar binnen te proppen wat binnen handbereik ligt, daar moet je nu met muizenhapjes genieten van een tomaatje op een bedje van sla. Eet dus van tevoren normaal, zodat je ook normaal kunt genieten van het kerstmaal.

5. Verwacht er niet te veel van
Je hebt vast hoge verwachtingen van de eerste kerst bij de familie van je geliefde, maar vergeet niet dat elke familie ook zo zo’n mindere kanten heeft: onopgeloste familievetes, de slechte grappen van je schoonvader waar niemand meer oprecht om lacht of die tante die toch niet goed tegen alcohol blijkt te kunnen.

De tip hierbij: wees gewoon jezelf, lach waar dat van je verwacht wordt en deel hier en daar complimenten uit over het verrukkelijke eten, de prachtig versierde kerstboom en de geweldige broekrok van je schoonmoe die haar “goede figuur zo perfect laat uitkomen”. En misschien wel het belangrijkste: vergeet niet te genieten! Van je lief, zijn familie en vooruit, ook van het lekkere eten. Merry christmas!