Vijf tips om je goede voornemens uit te laten komen!

Het einde van het jaar is weer in zicht, en dus wordt het tijd om ook dit jaar weer massaal goede voornemens te verzinnen. Met als meest voorkomende misschien wel dat je je er dit keer écht aan houdt. Toch sneuvelen de meeste van die goede voornemens al als het nieuwe jaar nog maar net van start is gegaan. Deze tips helpen je de goede weg op!

chocolalalalalaaadjes

1. Vertel mensen in je omgeving over je voornemen Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, zorg dan dat vrienden en familie hier van weten. Zij kunnen je helpen om van je verslaving af te komen en motiveren je. Als je op dat gezellige feestje in de verleiding komt om een sigaretje te roken, helpen zij je eraan herinneren waar je ook al weer mee bezig was. De kans van slagen wordt hiermee zeker groter.

2. Hang briefjes op in huis Het klinkt misschien gek, maar het helpt als je post-its op ‘gevaarlijke’ plekken in huis hangt. Is je goede voornemen om die extra kerstkilo’s kwijt te raken? Plak dan een  briefje op de koektrommel en snackkast met de tekst: “STOP! Weet je dit heel zeker?” Je zult dan wel twee keer nadenken voordat je gaat snaaien.

3. Verstop dingen in huis Je had jezelf nog zó voorgenomen om dit jaar niet dronken te worden met oud en nieuw. Maar helaas, op nieuwjaarsdag word je ’s middags wakker met een enorme kater. Met de beste wil van de wereld weet je je de helft van afgelopen nacht niet te herinneren. Jouw voornemen voor 2013 is duidelijk: minder drinken! Geen drank in huis halen is makkelijker gezegd dan gedaan als je in de supermarkt voor het wijnschap staat. Vraag daarom iemand om bijvoorbeeld de kurkentrekker op een plek te verstoppen waar je het nooit zal vinden. Of laat iemand anders in huis de boodschappen doen, zodat je minder snel in de verleiding komt.

4. Geef jezelf genoeg te doen Op die manier ben je minder bezig met wat je niet mag van jezelf. Wil je in het nieuwe jaar minder geld uitgeven aan kleding? Zorg dan dat je zo min mogelijk in de buurt van kledingwinkels komt. Ga sporten, boodschappen doen, koken, kaarten met je bejaarde buurvrouw: het maakt niet uit, als je maar bezig bent!

5. Wees niet te streng voor jezelf Het moet natuurlijk wel leuk blijven, en als je jezelf af en toe verwent met iets waar je blij van wordt, is de kans dat je missie slaagt stukken groter. Stel doelen voor jezelf: als je bijvoorbeeld de helft van het aantal kilo’s bent afgevallen dat je voor ogen had, mag je een stukje chocola (of iets anders wat je lekker vindt). Maar pas op dat je niet overdrijft: een hele zak chips wegwerken is natuurlijk zonde als je net weer in die strakke spijkerbroek past.

Het slagen van je goede voornemens valt en staat met de mate van je discipline. Dus als je deze vijf tips al niet kunt opvolgen, wens ik je veel sterkte…