Vier redenen waarom Sinterklaas het leukste feest van het jaar is

Ho, stop: niet meteen afhaken. Ik ga namelijk niet mijn mening verkondigen over het feit of Zwarte Piet wel of niet moet blijven. Daar zijn we de afgelopen tijd wel genoeg mee dood gegooid. Nee, ik ben een enorme fan van het Sinterklaasfeest. En wel hierom.

1. Cadeaus!

Need I say more? Iedereen houdt van cadeaus, en die zijn er met Sinterklaas in overvloed. Zowel het krijgen als geven van cadeaus is een feest, als je het mij vraagt. Alleen al om al die mooie pakjes bij elkaar te zien, natuurlijk het liefst in een echte jute zak, is al geweldig. Daarvoor hoef je ze nog niet eens uit te pakken.

2. Vanwege de herinneringen.

Iedereen heeft wel herinneringen uit zijn jeugd aan Sinterklaas. Over hoe ome Cor ’s avonds op de deur klopte en er vervolgens een zak met cadeaus op de stoep stond. Over hoe je als 5-jarige je schoen zette met een wortel en een bakje water voor het paard. Over hoe je erachter kwam dat de hele toestand nep was en hoe je je best deed om dit voor je kleine broertje verborgen te houden. Iedereen weet nog wel iets van hoe het feest werd gevierd, thuis, op school, of op de voetbalclub.

3. Sinterklaas-snoep is het lekkerste snoep dat er is.

Normaal gesproken ben ik niet zo’n snoepkont. Drop, lolly’s, zure matten; je doet me er niet zo’n plezier mee. Maar zodra de pepernoten in de winkel liggen ben ik niet meer te houden! En niet alleen de kruidnootjes vind ik om te smullen, maar al het sinterklaas-snoep: banketstaaf, gevulde speculaas, marsepein, taai taai, chocoladeletters… Ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Alleen daarom zou de Goedheiligman van mij het hele jaar door in Nederland mogen bivakkeren.

4. Het is zo’n gezellig feest.

Ja, dat is Kerstmis ook, hoor ik je zeggen. Maar toch is Sinterklaas anders. Helemaal als er nog kinderen in de familie zijn die nog in Sint Nicolaas en zijn pietermannen geloven, is het een heerlijk feest. Hoe fijn is het om je kleine nichtje op schoot te zien zitten bij de Sint, op van de zenuwen en met haar mooiste tekening in de hand. Maar ook zonder kleintjes om je heen kan het onwijs gezellig zijn. Ik vind het geweldig om een avond te organiseren met vrienden of familie en lootjes te trekken. En dan maar raden wie die lelijke surprise voor je heeft gemaakt of dat hilarische gedicht.