Vier eenvoudige tips om te social minderen

Vriendlief stelde me laatst voor de enorme uitdaging om een maand lang geen Facebook te gebruiken. Hoe ik het zo ver had laten komen? Het gebeurt nogal eens dat hij tegen me praat, en dat zijn verhaal volledig langs me heen gaat, omdat ik te druk ben met Facebooken… Best erg inderdaad, dus de hoogste tijd om daar wat aan te veranderen! Volledig afkicken gaat me wat ver, maar het kan zeker geen kwaad om hier en daar wat te social minderen.Hoe ik dat doe? Simpel.

facebookjunkie

1. Las twee momenten op de dag in waarop je social media checkt.
Ik merkte de laatste tijd dat ik op elk moment dat ik me ook maar even verveelde – tijdens tv-reclames, het wachten op de bus en ja, ook op de wc – meteen mijn mobiel erbij pakte. En maar vernieuwen die pagina. Want stel je voor dat ik iets mis. Inmiddels heb ik die momenten beperkt tot twee keer per dag: aan het begin en aan het eind van de dag: als ik met de trein naar stage reis en op de weg terug. Makkelijker kan niet. Want in dat kwartier dat de reis duurt kun je toch niet veel. Tegen de tijd dat je zo in je boekopgaat dat je eigenlijk niet wilt stoppen met lezen, moet je er alweer uit. Dan maar Facebooken!

2. Zet Facebook-chat offline.
Het scheelt al een hele hoop als je de chat op Facebook op standje ‘offline’ zet. Zo zien mensen je namelijk niet staan bij hun online contacten en komen ze ook niet op het idee om je aan te spreken. En zeg nou zelf: als mensen je écht nodig hebben, bellen ze wel, toch? En anders is daar altijd nog Whatsapp, e-mail of de ouderwetse sms.

3. Zet notificaties uit.
Dat drietje op het Facebook-icoontje lonkt wel erg verleidelijk naar je. En je hebt gisteravond nog een aantal foto’s gedeeld. Toch maar even kijken? Als je alle notificaties uitzet, heb je hier geen last van! Pas als je de app of site opent krijg je te zien wat je allemaal gemist hebt, dus ook het aantal likes op je laatste statusupdate of de reacties op die leuke foto. En zoveel haast om daarvan op de hoogte te zijn heeft het vaak niet.

4. Haal het fb-icoontje van het startscherm van je mobiel.
Bij het ontgrendelen van het schermpje van je mobiel staart het blauwe icoontje met de witte F je al weer aan… Het is nu wel heel makkelijk om hem aan te raken. Je voelt ‘m al aankomen: als je dit icoontje niet op je startscherm zet, is deze kwelling voorbij! Ja echt, zo makkelijk kan het zijn.

Ik doe het nu al een paar weken op deze manier en ik kan je vertellen: het is een verademing. Je merkt dat je heus niet zoveel mist als je niet elke tien minuten je pagina checkt. Wil je nog wel foto’s delen en je status aanpassen, maar niet elke vijf minuten een melding krijgen van de zoveelste like of reactie? Neem dan Google+. Lekker rustig…