Stop met alles te fotograferen en delen, geniet gewoon van het moment

Ik moet toegeven dat ik bij het maken van een foto toch onbewust in mijn achterhoofd denk aan het aantal likes dat het op Facebook oplevert, of aan de leuke reacties daarbij van mijn vrienden. Blijkbaar is het toch een soort van erkenning die je zoekt: ‘Kijk eens hoe leuk we het wel niet hebben/hoe bruin ik al ben/hoe strak mijn bikinilijf is!’

genietvanhetmoment

Afgelopen week genoot ik van een weekje vakantie op het Griekse eiland Kos. De zon, de zee, de drankjes en het eten: het was allemaal even heerlijk. Ik betrapte mezelf er alleen iets te vaak op alle mooie momenten vast te willen leggen. Terwijl je natuurlijk veel beter van het moment kunt genieten. Iets wat iedereen weet, maar toch vaak vergeet.

Zo was daar het moment dat vriendlief en ik een spannend ritje gingen maken op de zogenaamde Supermable: een groot luchtkussen dat achter een speedboot aan over het water stuitert. Ik had, slim als ik was, expres mijn camera meegenomen. Toen we eenmaal klaar zaten om te gaan, compleet met zwemvest en al, zei ik: ‘Shit! Foto!’ Ik was het dus vergeten. Mijn vriend zei: ‘Wat boeit die foto nou, geniet nou eens van het moment!’

En daar had hij een heel goed punt. Niet alleen toen, maar op meerdere momenten van de vakantie. Bijvoorbeeld toen we romantisch zaten te dineren aan zee en ik al vijf foto’s had proberen te maken – die stuk voor stuk mislukten vanwege het licht. Mijn eten was intussen al bijna koud toen vriendlief, weer, verkondigde: ‘Fuck die foto, probeer toch eens te genieten!’

Blijkbaar wil ik, en ik denk dat ik daarin niet enige ben, toch altijd en overal proberen mijn herinneringen vast te leggen in een foto. Helemaal als ik op vakantie ben, want bij thuiskomst wil ik toch aan familie en vrienden laten zien hoe spannend het er wel niet uitzag, op dat luchtkussen, hoe blauw de zee wel niet was en hoe mooi de zonsondergang.

Ik moet toegeven dat ik bij het maken van een foto toch onbewust in mijn achterhoofd denk aan het aantal likes dat het op Facebook oplevert, of aan de leuke reacties daarbij van mijn vrienden. Blijkbaar is het toch een soort van erkenning die je zoekt: ‘Kijk eens hoe leuk we het wel niet hebben/hoe bruin ik al ben/hoe strak mijn bikinilijf is!’

De indierockband Yeah Yeah Yeahs hing bij één van hun optredens onlangs de mededeling op om de show niet te ‘bekijken’ via het schermpje van je smartphone. ‘Put that shit away as a courtesy to the person behind you and the band’. En terecht! Waarom zou je jezelf en de mensen om je heen vermoeien met het maken van de perfecte foto van je favo band, terwijl je ook gewoon live kunt genieten van het concert en het feit dat je daarbij bent?!

Hetzelfde met Prince die een paar weken geleden het Ziggo Dome aandeed voor een verrassingsconcert. Van te voren was overal aangekondigd dat het maken van foto’s en video’s verboden was. Toch waren er fans die zich daar niet aanhielden en werden weggestuurd. Tja, dan vraag je er natuurlijk ook om…

Hoe cliché dat ook mag klinken: genieten van het moment levert uiteindelijk veel meer op. Hoe gelukkig je je op dat moment voelt, hoe heerlijk het eten ruikt, hoe het ruisen van de zee klinkt, hoe de muziek door je lichaam dreunt, hoe de zon op je huid brandt… Dat allemaal is namelijk niet te vangen in een foto. Dus weg met die camera, en GENIET NOU EENS VAN HET MOMENT, VERDOMME!!!