Ode aan de Primark

Alleen bij het horen van de naam begint mijn hart al sneller te kloppen. Als ik naar binnen loop word ik overvallen door een euforisch gevoel en moet ik me inhouden niet als een gek door de winkel te rennen. De Primark is een shoppingwalhalla, de hemel op aarde, beter dan wereldvrede. Als je nog nooit van de Engelse modeketen hebt gehoord, heb je de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Het begon met twee of drie vestigingen in de Randstad, inmiddels duiken ze ook in andere delen van Nederland op. En dat is natuurlijk fantastisch nieuws!
Van winkelen word ik blij. Van winkelen bij de Primark word ik méér dan blij: het geeft me een geweldig, gelukzalig gevoel als ik weer met een stuk of vijf van de bekende, bruin papieren tassen de winkel uitloop, wetende wat er in zit. Na een dagje shoppen blijf ik vaak zitten met het gevoel dat ik dit geld beter had kunnen besteden, maar als ik bij de Primark ben geweest heb ik daar totaal geen last van. Waarom? Omdat alles er spotgoedkoop is. Een voorbeeld. De laatste keer dat ik bij de Primark was, helaas te lang geleden, liep ik naar binnen en viel mijn oog meteen op een prachtig paar pumps. Zwart suède met een groenblauwe puntige neus en enorme hak. Ik was op slag verliefd. En dat gevoel werd alleen maar sterker toen ik op het prijskaartje keek. DRIE EURO. Mijn hart maakte een sprongetje van geluk. Nee, ik had absoluut geen nieuwe schoenen nodig en nee, deze beauty’s zou ik waarschijnlijk maar een paar keer in mijn leven dragen. Maar voor drie euro staan ze ook héél mooi op mijn schoenenrek.
Ik heb ze inmiddels toch al een aantal keer aan gehad, mijn droomhakken. En elke keer als ik er een compliment over krijg kan ik het niet laten om mensen te laten gissen naar de prijs. Geweldig om die gezichten te zien als ze horen wat ze kostten!
De Primark is eigenlijk de Action onder de kledingwinkels. Bij de Action kan ik ook niet binnenlopen zonder iets te kopen, al is het maar een mooie kaars of een lekkere shampoo.
Maar, ik moet eerlijk met jullie zijn. Er kleeft een klein nadeel aan al dit moois. Ik ben namelijk niet de enige die de leukste kledingwinkel van Nederland heeft ontdekt. De wachtrijen zijn om te huilen. Zowel voor de pashokjes als voor de kassa’s staan er ellenlange rijen waar maar geen eind aan lijkt te komen. Ik was er ooit op Hemelvaartsdag, nou, dat heb ik geweten. Drie kwartier in de rij om te passen en daarna nog eens een dik halfuur om de boel af te rekenen. Maar als je eenmaal een gevorderd Primark-shopper bent zoals ik, vind je daar oplossingen voor. Veel kledingstukken, zoals vesten of andere dingen die je makkelijk ergens overheen kan doen, pas ik nu gewoon in de winkel zelf. En ik ben er laatst achter gekomen dat de rij bij de mannenafdeling stúkken korter is.
Ben je nog nooit bij de Primark geweest? Dan weet je wat je te doen staat. Het is een ervaring. Een belevenis die je als vrouw een aantal keer per jaar móét meemaken. Goed voor jou en best lief voor je portemonnee. Daar hebben ze trouwens ook hele leuke van, net als tassen, sieraden, bikini’s, lingerie, laarzen…

laurapridmark