Netwerken: zó doe je dat! 5 basics op een rij

Een goed zakelijk netwerk is ontzettend belangrijk. Of je nou bakker, journalist of piloot bent: met een goed netwerk om je heen zijn er mogelijkheden te over. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Hierbij vijf tips om een goed netwerk op te bouwen én te onderhouden.

1. Stel je open
Wat voor werk je ook doet, om een netwerk op te bouwen zul je je open moeten stellen naar je omgeving. Ben je op een bijeenkomst of borrel waar je (bijna) niemand kent? Stap over je angst heen en knoop een gesprek aan. Dat kan heel simpel door je aan iemand voor te stellen en te vragen wat de ander doet. De rest volgt vanzelf.

2. Toon interesse
Loopt het gesprek met je potentiële klant of collega niet zo lekker? Toon interesse! Al is de ander nog zo oersaai, vraag hem of haar het hemd van het lijf. Ook als dat betekent dat je tot in den treure moet luisteren naar hoe geweldig de manager van afdeling X die campagne heeft uitgerold of hoe de kots van haar baby eruit zag. Iemand nog een bitterbal?

3. Zoek een goede balans tussen formeel/informeel
Ga je voor zakelijk of vertel je ook wat over je privéleven? Het is belangrijk om daar een goede balans in te vinden. Dit hangt ook af van de gelegenheid. Ben je op een feestelijke borrel met champagne en hapjes? Dan is de sfeer vanzelf wat losser en kun je je best wat informeler opstellen. Als je je op een formeel zes gangen-diner bevindt met allerlei hotemetoten, is het vooral verstandig te vertellen over je laatste project. En een beetje opscheppen daarbij mag best.

4. Wees actief op social media
Visitekaartjes zijn best handig, maar raak je gauw kwijt. Ontmoet je dus iemand waarvan je denkt: daar heb ik in de toekomst wat aan, voeg diegene dan een dag daarna nog toe op LinkedIn. Ook als je Twitter voor je werk gebruikt, kan het geen kwaad je nieuwe contact te gaan volgen. Stuur even een berichtje om diegene aan jullie ontmoeting te herinneren: ‘Leuk je gisteren te ontmoet te hebben!’

5. Onderhoud je contacten
Minstens zo belangrijk als een netwerk opbouwen, is het onderhouden ervan. Want wat heb je aan een kring van belangrijke mensen die jou na een jaar niet meer kennen? Precies. Stuur eens een mailtje of tweet om te vragen hoe het met iemand gaat of waar hij of zij mee bezig is. Gewoon uit interesse. Warmhouden, die contacten.