Lekker wijnen en terrassen!

Ik erger me de laatste tijd ergens aan. Iets wat misschien niet erg nieuw is, maar waar ik door de komst van social media vaker mee word geconfronteerd dan voorheen. Op Facebook en Twitter zie ik steeds vaker voorbijkomen dat men van een zelfstandig naamwoord, een werkwoord maakt. En dat vind ik irritant.

wijnenjoh

Geen idee waar ik het over heb? Je kent vast wel iemand die het, als hij het heeft over ‘een drankje doen’ (nog zoiets…) zegt: ‘Laten we terrassen’. Waarop ik denk: ‘laten we terrassen wát?’ Terrassen bezoeken? Maak je zin eens af. Het scheelt dat het echt mooie weer nu voorbij is, en daarmee ook de verkrachting van onze taal. En daar heb ik dan weer geen problemen mee.

Op Facebook zag ik laatst de volgende statusupdate langskomen: ‘Vanavond een avondje lekker wijnen met mijn vriendinnetjes!’ Eh, wat? In mijn woordenboek staat dat nog altijd voor het meervoud van het woord ‘wijn’. Niet dat het als zelfstandig naamwoord veel gebruikt wordt. Misschien alleen door een sommelier in een viersterrenrestaurant: “Ik heb vanavond een aantal prachtige wijnen voor u.” Niks mis mee. Maar als werkwoord zul je het mij in elk geval nooit horen gebruiken. Dat krijg ik gewoonweg niet m’n strot uit.

Ik heb wel ontdekt dat het in de computerwereld vaker voorkomt. Daar heeft men het over msn’en, skypen, facebooken en ga zo maar door. Vriendlief zit ook regelmatig naar eigen zeggen te ‘fifa’en’ en op de smartphone wordfeuden we er gezamenlijk op los. In dit soort situaties erger ik me niet, omdat het een logisch gevolg is.

Er is geen kort alternatief voor de handelingen die je verricht als je bijvoorbeeld op Facebook zit. ‘Facebooken’ is dan een snel gemaakte verbastering. ‘Laat ik even Facebook.com bezoeken en daar foto’s bekijken, reacties liken en statuspdates delen’ is ook weer zo’n hele mond vol… ‘Wijnen’ of ‘terrassen’ is géén logisch gevolg. ‘Wijn drinken’ of ‘naar het terras gaan’ volstaat immers prima. Niemand die daar raar van opkijkt of zijn tong over breekt. Ga ik nu even verder pibu’en…