Kerstkaarten zijn zo 2012, dit jaar versturen we Paaskaarten

paaskaart584Ze zijn er in alle soorten en maten. Groot, klein, versierd met eieren of met hazen. Met vrolijke vogels of snoezige kuikentjes. In rustige tinten of in alle kleuren van de regenboog. Ik heb het over Paaskaarten.

Sinds een paar weken heb ik een bijbaantje in een boekhandel. Tot mijn verbazing verkopen we daar de laatste, pak ‘m beet, twee weken ook Paaskaarten. Ik was niet de enige die hier zo zijn twijfels bij had, mijn collega’s vonden het ook maar raar. Kerstkaarten zijn nog tamelijk ingeburgerd in onze cultuur, maar Paaskaarten? Really?
Hoe ver moet het gaan, vroegen mijn collega’s en ik ons af. Kerstkaarten zijn nog tot daar aan toe, hoewel die ook steeds vaker digitaal worden gestuurd, of helemaal niet meer. Maar Paaskaarten? Ik vind het prima als je iemand een fijne Pasen wilt toewensen (is het eigenlijk meer dan een iets langer weekend met net wat meer eieren dan normaal?), maar moet dat tegenwoordig ook al via een kaartje gebeuren? Zo een waarvoor je gaat zitten, met een pen in je klauwen en de tong uit de mond. En waar je dan ook nog de moeite voor moet nemen om er een postzegel op te plakken en ‘m op de post te doen.
Ik vraag me trouwens ook af of de meeste mensen wel weten waarom we eigenlijk Pasen vieren. De meesten zullen wel weten dat het een christelijk feest is en dat Jezus er iets mee te maken heeft, maar ik moet toegeven dat ik zelf ook even mijn hersenen moest laten kraken, ondanks dat ik katholiek ben opgevoed (*schaam*).
En dan hadden we van de week ook nog goede vrijdag, wat dan wel weer leuk is omdat je iemand dan een ‘goede Goede vrijdag’ kunt wensen. Al kunnen we het er denk ik wel over eens zijn dat voor Jezus zelf die vrijdag niet bepaald ‘goed’ was te noemen, of wel?
Maar waar stopt het nu? Hoe hard gaan we dit met z’n allen uitmelken? En als we Pasen al helemaal hebben ontdaan van alle geschiedenis, traditie en ongeforceerde gezelligheid, wat is er dan aan de beurt? Gaan we elkaar straks een zalige Bevrijdingsdag wensen? Of een vrolijke Hemelvaart? Krijgen we straks vaderdagstollen in de supermarkt, die dan in feite niets meer zijn dan niet-verkochte moederdagstollen van een maand ervoor? En dan? Een zomer niks, om gelijk in feeststemming te komen met een tweede Sinterklaasavond, Sinterklaasochtend en een heuse Sinterklaasboom, versierd met zwarte piet-ballen (euh, iew?!), sinterklaashaar en speculaaskransjes?
Nee, geef mij dan maar mijn verjaardag. De enige feestdag in het jaar waarbij ik zelf bepaal hoe gek ik en mijn omgeving het willen maken. Al vind ik een kaartje krijgen sowieso wel leuk…