Help! Mijn vriend is a-muzikaal!

Mijn vriend is nagenoeg perfect: hij is lief, zorgzaam, knap, slim en ongelooflijk grappig. Een droomman, zo zou je kunnen zeggen. Het enige dat hij mankeert is dat hij ontzettend a-muzikaal is.

gitaarstuk
Zelf durf ik wel te stellen dat ik behoorlijk muzikaal ben. Al sinds mijn zevende speel ik saxofoon en heb daarmee twee diploma’s behaald. Toen ik op de middelbare school zat ging ik op pianoles en daarop speelde ik destijds een aardig riedeltje, al is het meeste daarvan helaas weggezakt. Ook kan ik best leuk zingen, al zeg ik het zelf. Ik heb ook een tijdje op zangles gezeten en trad regelmatig op bij talentenjachten en open podia. Op het muziekfestival van mijn middelbare school was ik elk jaar van de partij en schopte ik het telkens weer tot de finale.
Zonder nu enorm te gaan opscheppen: ook op dansgebied kan ik aardig meekomen. Op mijn vierde begon ik met ballet, om vervolgens door te gaan naar jazzballet, streetdance en stijldansen. Ik heb nog een paar jaar musicallessen gehad, waar alles bij elkaar kwam: van opera zingen tot tapdansen. Nog steeds vind ik dansen heerlijk om te doen, bijvoorbeeld in de sportschool met zumba of sh’bam. En eerlijk is eerlijk, als je geen ritmegevoel hebt kun je het – letterlijk en figuurlijk – wel shaken.
En dan mijn vriend. Wat een hopeloos geval is dat, als het op muziek aankomt. Hij kan niet eens de maat meetikken met de muziek, al vindt hij het zelf al heel wat als hij drie tikken goed doet (maar dat is vaak gewoon toeval). Maar daar blijft het niet bij. Hij hoort niet of iemand vals zingt of niet (hij heeft zelfs nog een tijd lang gedacht dat het overslaan van iemands stem tijdens een nummer vals zingen is) en het enige instrument wat hij qua vorm of geluid kan herkennen is de triangel… Ook heeft hij mij een tijd lang gekwetst door míjn instrument, mijn geliefde saxofoon, steevast te verwarren met een trompet. Hoe durft ‘ie?! En laatst vroeg hij hoe ‘zo’n grote viool op een stokje’ ook al weer heet… (Ja, hij doelde op een contrabas!)
Maar goed, niet kunnen zingen of verder weinig verstand hebben van muziek is nog één ding, het feit dat hij geen enkel ritmegevoel heeft, zorgt er ook voor dat dansen voor hem op rocket science lijkt. Probeer maar eens op de maat mee te swingen als je niet eens wát de maat is. En dat vind ik soms best jammer, want het lijkt me fantastisch als mijn vriend en ik samen de sterren van de hemel konden dansen. Het blijft helaas bij dromen, wat ik ben bang dat het nooit meer goed komt met hem…
Je bent muzikaal of je bent het niet. Noten lezen kun je leren, maar als je geen muzikaal gevoel hebt kun je het nog zo hard proberen, maar heel ver zul je niet komen. Mijn vriend boeit het allemaal niet en gelukkig heb ik verder ook niet veel noten op mijn zang!