Drie tips om van kerst een succes te maken

Kerst draait om genieten. Om gezellig samenzijn met de mensen die je lief zijn, samen lekker eten en drinken, lachen en je vooral niet te druk maken. Dat schiet er nogal eens bij in. Veel mensen associëren kerst namelijk met stress en dat is zonde! Maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk, zodat ook jij kunt genieten van twee gezellige dagen. Deze tips kunnen je daarbij op weg helpen.

Heb jij jezelf opgeofferd om dit jaar (een deel van) de kerstmaaltijd op je te nemen? Geen paniek. Ik heb zelf in een enthousiaste bui geroepen dat ik dolgraag het nagerecht wilde verzorgen bij het kerstdiner van mijn schoonfamilie. Was het niet dat ik even vergat dat die familie uit 25 personen bestaat. Oeps. En dan heb ik het over iets simpels als een toetje!

Vandaag, drie dagen van te voren, weet ik nog steeds niet wat ik ga maken. Je wilt toch punten scoren, dus met een kant-en-klare tiramisu van de Albert Heijn kom ik niet weg.

Wat heel belangrijk is, of je nou een voorgerecht, dessert of amuse maakt: maak het thuis van te voren vast een keer klaar. Probeer uit, proef, laat anderen proeven en zorg zo dat je het perfecte gerecht binnen no time in elkaar flanst.

Gegarandeerd dat je punten scoort bij je gasten als je een prachtig gevulde kalkoen uit de keuken tovert. Zorg er ook voor dat je alles tot in de puntjes voorbereidt, zodat je er niet een uur voor de gasten komen achter komt dat je een ingrediënt mist. Zet alles wat je nodig hebt klaar, haal het kerstservies van zolder en dek de tafel, zodat je op het moment suprême de sterren van de hemel kunt koken.

2. Stel niet te hoge eisen aan jezelf
Hou het vooral lekker simpel! Men verwacht echt niet dat je een zesgangendiner op tafel zet dat zich kan meten aan dat van een sterrenchef. Kies een gerecht waar je hoge ogen mee gooit, maar dat vooral niet te ingewikkeld is. Dat geldt ook voor de aankleding van je huis of van jezelf. Als je per se iets nieuws aan wil met kerst (ik in elk geval wel altijd), koop het dan op tijd en niet een paar dagen van te voren. Daar mee voorkom je dat je gaat twijfelen (toch te klein/maakt dik/niet de goede kleur) en het te laat is om de kleding terug te brengen.

Zorg ook dat je kerstkapsel al een keer hebt uitgeprobeerd. Of als je nog niet weet wat je gaat maken, dat je wat dingen uitprobeert zodat je niet op het laatste moment moet kiezen. En wat betreft je huis: als het er maar een beetje netjes uitziet. Jij meet toch ook niet als je bij anderen op bezoek bent hoe dik de laag stof achter de verwarming is?

3. Koop kerstcadeaus ruim op tijd
Of nog beter: het hele jaar door! Dat is tenminste wat ik doe. Als ik in het voorjaar een supertof boek voor mijn broer of een te leuk shirt voor mijn vriend tegenkom, dan koop ik die vast gewoon. Dan heb ik het maar vast in huis. Of ik het met kerst geef, Sinterklaas, of een verjaardag maakt dan niet uit, maar het probleem ‘shit-ik-moet-nog-een-cadeau-en-ik-weet-niet-wat-en-het-is-al-morgen’ heb je dan niet.

Moraal van het verhaal: probeer gewoon te genieten! Kerst is best een leuk feestje als je met gezellige mensen bent. En zorg dat je in elk geval een blik soep, kant-en-klaar salade en bak ijs klaar hebt staan voor het geval het met het eten écht mis gaat! Merry Christmas!