5 redenen waarom iedereen vrijwilligerswerk zou moeten doen

Voedselpakketten inpakken voor de Voedselbank, collecteren voor het goede doel of langsgaan bij eenzame ouderen. Vrijwilligerswerk is er in vele soorten en maten. Vijf redenen waarom iedereen zich vrijwillig zou moeten inzetten voor een ander.

1. Je doet iets goeds voor anderen
Voor iedereen die vrijwilligerswerk doet, is iets goeds doen voor een ander denk ik de belangrijkste reden. Je wilt je inzetten voor iemand die het nodig heeft. Of dat nou is omdat hij het minder heeft dan jij, iets heeft meegemaakt waardoor hij afhankelijk is geworden van anderen of omdat iemand gewoon even zijn ei kwijt wilt: je besteedt een deel van je tijd aan iets of iemand die jouw hulp of gezelschap kan gebruiken.

2. Je doet iets nuttigs met je vrije tijd
Iedereen heeft wel een uurtje per week over waarin hij niks doet. Voor de tv hangen, achter de computer of met een boek op de bank. Best fijn zo af en toe, maar je kunt je tijd natuurlijk veel nuttiger besteden. Kom van die bank af en ga vrijwilligerswerk doen! Bedenk hoeveel tijd je er per week of per maand aan wil besteden en zoek daar passend werk bij.

3. Vrijwilligerswerk is ontzettend leuk
Omdat er zoveel verschillende soorten vrijwilligerswerk zijn, zit er altijd wel iets tussen wat je leuk vindt. Ben je gek op dieren? Kijk eens of ze in het dierenasiel nog mensen zoeken om met de konijnen te knuffelen of de knaagdieren te voeren. Ben je goed met taal? Misschien is er een vrijwilligersproject bij jou in de buurt die nog mensen zoekt om allochtonen Nederlands te leren. Er is voor ieder wat wils. En als je iets doet wat je leuk vindt, zie je het niet als werk en heb je er zelf ook plezier in.

4. Het staat goed op je CV
Op ons CV scheppen we graag op over onze studies, cursussen en werkervaring. Als je een jaar vrijwillig in de gehandicaptenzorg hebt gewerkt of in Zuid-Afrika in een weeshuis, heb je in veel gevallen een streepje voor op kandidaten die dat niet hebben. En dus ben je weer een stapje dichter bij je droombaan, die je (als het goed is) wél een leuk zakcentje oplevert. En als je die baan eenmaal in de pocket hebt blijf je daarnaast natuurlijk gewoon in het weekend of de avonduren je vrijwilligerswerk voortzetten.

5. Je krijgt er een goed gevoel van
Toegegeven: vrijwilligerswerk doen levert je een goed gevoel op. Als ‘mijn mevrouw’ van Humanitas waar ik eens in de twee weken kom zegt dat ze het zo fijn vindt dat ik ben langs geweest of dat ze me zo trouw vindt, doet dat wat met me. Ik ga altijd met een goed gevoel weer naar huis, omdat ik iemand weer even heb blij gemaakt, inclusief mezelf.

Dus: waar wacht je nog op?! Er zijn genoeg mensen, dieren en organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken. Via deze site kun je kijken welk vrijwilligerswerk bij je past en wat er in jouw omgeving te doen is. Succes!