5 redenen waarom Heel Holland bakt het leukste programma op de Nederlandse tv is

Het eerste seizoen van Heel Holland Bakt is compleet aan me voorbij gegaan. Geen idee waarom, maar des te meer geniet ik van het tweede seizoen dat momenteel bij omroep Max wordt uitgezonden. Elke zondagavond zit ik aan de buis gekluisterd. Waarom? Nou, hierom dus.

1. Het is zo lekker kneuterig
Elke week heeft HHB weer torenhoge kijkcijfers. Waarom is het programma leuk voor jong, oud, man, vrouw, dik en dun? Ik denk dat kneuterigheid de belangrijkste reden is. Met alle ellende in de wereld, van oorlogen tot vliegrampen en natuurgeweld, is het heel fijn om naar een programma te kijken waarbij mensen hun hele ziel en zaligheid leggen in het bakken van een mooie en lekkere taart. En ja, het is een competitie, maar wel één waarbij iedereen wordt gerespecteerd en in zijn waarde wordt gelaten.

2. Martine Bijl is de liefste presentatrice ever
‘Klaar? Bakken maar!’ Als Martine Bijl die inmiddels beruchte woorden uitspreekt, krijg ik spontaan een glimlach rond mijn lippen. Ze is één van de weinige Nederlandse presentatrices die oprecht is, lief en ook nog eens grappig. Wie wil nou niet elke zondag bij Martine op de thee? Met een zelfgebakken stuk tarte tartin erbij natuurlijk.

3. De baksels zijn stuk voor stuk prachtig
Van elke bakopdracht weten de kandidaten een meesterwerk te maken, dat er niet alleen geweldig uitziet, maar waar je ook direct je tanden in wil zetten. En dan geven ze hun baksels ook nog de leukste namen mee. Wat dacht je van ‘Buche de Automne’, ‘Shaker Lemon Tart’ en ‘Kokos en Passievruchten Polonaise’. Daarvan loopt het water je toch spontaan in de mond?

4. De kandidaten zijn lief voor elkaar
Geen schreeuwende meisjes die elkaar de haren uitrukken zoals bij Hollands Next Topmdel, geen zangers die elkaar zwart maken bij de andere kandidaten, geen concurrentie. Bij HHB zijn de kandidaten eindelijk een keertje líef voor elkaar. ‘Is je beslag een beetje mislukt? Hier, neem wat van mij!’ ‘Weet je niet hoe je amandelkoekjes moet krullen? Geen probleem, ik laat het je zien.’ Aangezien het er bij de meeste tv-competities wel anders aan toe gaat, is het fijn om te zien dat kandidaten leuk met elkaar omgaan. Ook juryleden Robert en Janny zeiken de amateurbakkers niet af, maar geven opbouwende kritiek. Daar worden we blij van.

5. Zelf bakken is hip
Als je na het zien van al die heerlijke appeltaarten, eikenblaadjes en polonaises geen trek hebt gekregen, is er iets mis met je. En je krijgt er niet alleen honger van, maar ook nog eens zin om zelf te gaan bakken! Hoewel ik zelf niet verder kom dan een simpele appeltaart, moedigt HHB aan om zelf de keuken in te duiken. Want wie wil nou niet zo’n prachtig spektakelstuk op tafel zetten de volgende keer als er visite komt? Of om helemaal zelf op te eten, natuurlijk.

Het moge duidelijk zijn: HHB is – letterlijk en figuurlijk – een heerlijk programma om de week mee af te sluiten. Kijken, en bakken dus!